I CAN:s undersökning 1996 bland ungdomar i årskurs nio, uppgav 8 procent av pojkarna och 7 procent av flickorna att de någon gång använt narkotika. Andelen ungdomar som har uppgivit att de någon gång har testat narktoika har ökat under 1990-talet. 1994 var motsvarande siffror 5 procent för pojkar och 4 procent för flickor och 1992 3-4 procent för båda könen. Även bland de mönstrande har andelen som har prövat narkotika ökat.
Cannabis är den vanligaste drogen vid tillfälligt bruk.
Samma undersökning visar att både lusten och möjligheten att pröva och vetskapen om var drogerna finns att köpa har ökat.

 

Det är svårare att göra en uppskattning av hur många tunga missbrukare det finns, då det är svårt att nå dessa personer genom intervjuundersökningar. Istället baseras statistiken på narkotikabeslag av polis och tull, slutenvårdsstatistik, brottsstatistik, behandlingsstatistik och olika fältstudier.
Den senaste skattningen utfördes 1992, och då uppskattades det finnas mellan 14 000 och 20 000 tunga narkotikamissbrukare i Sverige. Tunga narkotikamissbrukare är personer som varje dag, eller nästan varje dag, använder narkotika. Sverige har, jämfört med många andra länder i Europa förhållandevis få missbrukare.
Blandmissbruk är det vanligaste. Cirka hälften av narkomanerna missbrukar även alkohol och en tredjedel också sömnmedel och lugnande medicin. Centralstimulerande medel, och då främst amfetamin, är det vanligaste förekommande preparatet bland tunga missbrukare, 82 procent av alla missbrukar det. 66 procent missbrukar cannabis och 32 procent heroin. Medelåldern låg på 32 år, och cirka tre fjärdedelar av missbrukarna var män.
Det finns tecken på att nyrekryteringen till tungt missbruk på nytt är ökande, men någon liknande undersökning har inte genomförts sedan 1992.

 

|till nästa rubrik|
|till huvudsidan|